IFK-Stugan

1945 vann en viss Mora-Nisse pris för "bästa idrottsprestation i alla grenar" i Svealand. Priset bestod, förutom av en plakett av 1000 kr kontant. Dessa pengar skänkte Mora-Nisse till IFK Mora, att använda som grundplåt till köpet av stugan i Läde. 

Efter att ha varit i Turkmas (Myr Mats Anderssons) släkte sedan 1840-talet köpte IFK Moras idrottsallians stugan för 300 kr 1948. Stugan renoverades därefter till sitt nuvarande skick för återstoden av Mora-Nisses prispengar.

Stugan har genom åren använts av olika sektioner inom IFK Mora. Orienteringssektionen har, förutom sina klubbmästerskap även ordnat stora komidsommarfirande under 50-talet.
Första åren efter IFK´s förvärv byggde man till utedansbana, ordnade med tombola, servering, godis- och korvförsäljning, allt för att förstärka orienterarnas kassa. Som mest besöktes festen av kring 4000 personer varje år. I slutet av 50-talen uppmanade polisen till att inhägna området och sedermera också att bevaka festligheterna med hjälp av ordningsvakter. I mitten av 60-talet fick sektionen inget nytt tillstånd att ordna dessa festligheter, beslutet överklagades ända till Kungliga Majestätet men fick avslag.

Från mitten av 30-talet och fram till andra världskriget ordnade skidsektionen inom IFK Mora klubbmästerskap vid Lädestugan. Tävlingarna kallades för Lädespelen och distanserna var 10, 20 och 30 km. Mora-Nisse berättar att tävlingarna var rikt besökta och att både löpare och publik cyklade till Läde, med skidorna på cykeln. Efter målgång var det bara att packa på skidorna på cykeln och trampa hemåt igen.
Idag är stugan privatägd, men får utnyttjas av fäbodlaget och byborna. Den använd främst till festligheter och bysammankomster. En gång varje år, i samband med komidsommarfirandet, är det gudstjänst i fäbodstugan - ofta med barndop som trevligt inslag.